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Subject: STROBE INSTALLATION REQUIREMENTS 
DURING ALTERATIONS TO EXISTING SPACES Effective Date: 08/27/2008

Code: IBC 907.9.1 & CCFC 1006.3.3.8.1 Revised Date: 

A. CODE REQUIREMENT 

Section 907.9.1 of the 2006 IBC and Section 1006.3.3.8.1 of the CCFC specify when visible alarms are 
required in fire alarm systems.  Exception 1 to both code sections specifies that visible alarms “are not 
required in alterations, except where an existing fire alarm system is upgraded or replaced, or a new fire 
alarm system is installed.” 

B. INTERPRETATION 

The IBC commentary indicates the exception is intended to prevent the need to totally replace an existing 
system (panels, power supplies, and wiring for visible alarms) due to a small alteration, and also to 
prevent having visible alarms in a small altered area when other areas of the building are not provided 
with visible alarms. As such, the exception clarifies that visible alarms are not required for 
alterations to existing buildings when visible alarms are not already installed within the building.

Exception 1 could be read to indicate that visible alarms are not required in areas where alterations occur, 
regardless of the level of protection provided in the space or in the building.  Literally interpreted, this 
exception could allow for an alteration to occur in a space that already has visible alarms prior to the 
alteration, and by Exception 1, have the visible alarms removed. 

� When other areas within a building are already equipped with visible alarms, the altered space is 
required to have visible alarms installed. The exception does not overrule this. 

� When panels, power supplies, and wiring for visible alarms are already installed within a building, 
this exception does not allow removal of visible alarms in the altered area. 

� When a visible alarm system exists within a building, either fully or partly covering building areas, 
visible alarms are required in altered spaces and shall be coordinated with the existing visible alarm 
system.

C. EXAMPLE 

In an existing covered mall building, where the mall already contains visible alarms and tenant spaces 
may not have existing visible alarms, visible alarms are required to be installed in tenant spaces being 
altered. Those tenant space visible alarms are to be coordinated with the existing mall visible alarm 
system. 
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