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4701 West Russell Road  ∙  Las Vegas NV 89118 

(702) 455-3000  ∙  Fax (702) 221-0633 

Division: Plans Exam, Engineering, & Inspection Code Interpretation BD-CI-018 

Subject: 
PLASTIC CEMENT FOR USE IN 

MASONRY MORTAR 
Effective Date: 05/01/2007 

Code: 2009 IBC 2103.8 or 2012 IBC 2103.9 Review Date: 12/12/2016 

 

A. CODE REQUIREMENT 

Mortar for use in masonry construction shall conform to ASTM C270 and shall conform to the proportion 

specifications of ASTM C270 Table 1 or the property specifications of Table 2. 

B. INTERPRETATION 

Plastic cement shall not be used in masonry mortar for mortar types M, S, and N. Type O mortar is not 

allowed in structural masonry. Type N mortar and masonry cement are not allowed as part of the 

participating elements for structures sited within Seismic Design Category D, E, or F. 

C. RATIONALE 

1. The International Building Code (IBC) provides for masonry construction in Chapter 21. The term 

“mortar” is defined in section 2102 and masonry construction materials are addressed in section 2103 

of the IBC. Section 2103.9 requires mortar for masonry construction to comply with ASTM C 270.  

A review of ASTM C 270 provides for both the proportion and property specifications listed in Table 

1 and 2, Section 5.0 Requirements lists cement/lime mortar, mortar cement mortar and masonry 

cement mortar as permitted masonry mortars. Section 5.0 also requires compliance to the materials 

specified in Section 4.0.  Section 4.0 of ASTM C 270 has requirements for cementitious materials, 

aggregates, water and admixtures. Plastic cement is not listed as a cementitious material within 

section 4.0 of ASTM C 270. Therefore, plastic cement is not an approved material for masonry mortar 

under Chapter 21 of the IBC.  

2. The fact that type O mortar is not permitted in structural masonry is an interpretation of the Quality 

Assurance Provisions of Section 2105 of the IBC. Type O mortar is not listed within the section and 

is therefore deemed a mortar for nonstructural construction. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






